Meta om meta

Vad är ”meta”? Det är ett av de där orden som höstens pseudointellektuella slängt omkring sig, i tid och otid. Twitter är fullt av ”meta”. Ståuppare är ofta ”meta”. Diskussionen i sociala medier om sociala mediers storhet/litenhet är definitivt ”meta”.

En av höstens stora mediasnackisar har varit webbplatsen Ajour och grundaren Emanuel Karlstens uttalande att ”Alla är journalister”. Det tog hus i h-e, på ren svenska, och diskussionen svallade om huruvida man verkligen kan få säga så. Ramarna för Ajours verksamhet ritades upp, av utomstående förståsigpåare, och trovärdigheten till personer ifrågasattes. Och detta redan innan Ajour publicerat någonting. Diskussionen i sig blev ett hett ämne att diskutera. Meta.

Metahumor är humor om humor. Har ni sett en seriefigur som går lite utanför ramarna? Bokstavligt alltså? En seriefigur som drar i kanten på sin fysiska ruta? Meta. Linus på linjen? Jättemeta.

Metakunskap är kunskap om kunskap. Vad är då kunskap om metakunskap?

Man kan såklart vrida sig ner i en definition av det här slaget alldeles för många nivåer och bli rejält snurrig. Så vi stannar här.
Är denna artikel meta? Givetvis.

 

 

 

 

 

Publicerat av Magnus Stern

20 års erfarenhet av kommunikation i digitala medier. Passionerad läsare och kritiker. Spelar golf och dricker vin. Driver Uggla klok kommunikation sedan 2011. Make och far.

Delta i diskussionen

2 kommentarer

  1. Bara det att prata om meta ”är meta”, ju.. 🙂

   Eftersom min tillnärmning genom exempel fallerade så får vi gå till akademia:
   ur SAOB:
   META– (prefix)
   i benämningar på vetenskaper angivande en högre vetenskap av samma natur, men avhandlande problem utanför dennas gränser och av mera fundamental art.
   (Anm: Denna bet. hos prefixet har förallmänligats utifrån ordet metafysik i den missuppfattade bet.: vetenskap som ligger utanför fysikens gränser.)

   Nä. Det funkar inte.
   Jag fortsätter med ytterligare ett exempel (från Urban Dictionary):
   Metasarcasm: The act of being sarcastic about be being sarcastic.
   Person #1: ”Hey are you being sarcastic?” said in non-sarcastic voice.
   Person #2: ”No, I’m not being sarcastic,” said in sarcastic voice.
   Person #1: ”Wait, are you using meta-sarcasm?” non-sarcastic.
   Person #2: ”Yes,” said in sarcastic voice.

Lämna en komentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *